De kosten van een WordPress website lopen sterk uiteen. Maak je de website bijvoorbeeld zelf of laat je deze maken door een webdesigner? Alleen deze vraag zorgt al voor een heel groot verschil in prijs. Om deze reden zal ik je dan ook een aantal voorbeelden geven van verschillende Wordpress websites.
Zelf maken met een gratis theme en plugins
Het grote voordeel van WordPress is dat je relatief eenvoudig een website kunt maken. Als je niet zo veel geld te besteden hebt en toch een aardige website wilt, is het mogelijk om met een handleiding zelf een website te maken. Het zal je een aantal uren kosten om het te leren en niet alles zal meteen lukken, maar het is goed te doen. Uiteraard bespaar je zo veel geld, doordat je het werk niet hoeft uit te besteden.
Daarbij bestaan er binnen WordPress vele gratis themes, welke het uiterlijk van de website vormen. Er is daadwerkelijk een keuze uit honderden goede gratis themes. Na de keuze en het installeren kun je verschillende functies toevoegen door het gebruik van gratis plugins. Iedere plugin heeft bepaalde functies welke makkelijk te lezen zijn op https://nl.wordpress.org/plugins/.
Iets wat je nog wel nodig bent bij een WordPress website is hosting. Echter hoeft dit niet erg duur te zijn. Voor een kleine website met niet al te veel bezoekers zal je al klaar zijn voor enkele tientjes per jaar. Nog eens 6 euro voor een .nl domeinnaam en je hebt op een erg voordelige manier een website.
Een WordPress website laten maken
Een website maken is 1, maar een website maken die voldoet aan belangrijke eisen is een tweede. Om bijvoorbeeld hoog te scoren in zoekmachines, dient je website geoptimaliseerd te zijn. Met het volgen van de huidige SEO regels ben je hiermee al een stap op weg. Uiteraard zijn er voldoende SEO plugins te vinden binnen wordpress, maar als je niets van SEO afweet wordt het toch moeilijk om alles optimaal te hebben. Denk bijvoorbeeld aan de website laadtijd, het gebruik van juiste keywords op de juiste plekken enzovoort. Een beetje webdesigner is op de hoogte van de laatste SEO-ontwikkelingen waardoor het doorvoeren op de website erg gemakkelijk is.
Een ander nadeel kan zijn dat je een mooie website hebt gemaakt, maar dat deze eigenlijk niet zo optimaal is om te verkopen. Zo speelt het design een erg grote rol in hoe bezoekers met jouw website omgaan, kopen ze of juist niet. Dit kan op termijn erg veel omzet schelen, waardoor het geld van het laten maken van een website snel terugverdient is.
De kosten van het laten maken van een WordPress website
Deze kosten variëren sterk tussen de verschillende websitebouwers. Voor een kleine midden en klein bedrijf website worden er prijzen gevraagd vanaf 100 euro, tot ongeveer 700 euro. Bij dit soort website wordt er vaak ook een thema gebruikt, meestal wel een betaalde versie. Door het gebruik van een thema hoeft men niet vanaf 0 te beginnen, waardoor er veel tijdswinst behaald wordt. Hierdoor is de prijs voor zo’n website een stuk lager.
Wil je een kleine website, maar dan wel vanaf 0 opgebouwd zodat jouw website uniek is. Dan zal je wat verder in de buidel dienen te tasten. Deze prijzen variëren tussen de 350 en 2000 euro. Het is hierbij net hoe veel tijd men aan de website besteed en natuurlijk het uurloon.
Wil je een grote website of webwinkel laten maken of een website met uitgebreide functies welke geprogrammeerd moeten worden. Dan zal de website een stuk duurder worden. Denk hierbij aan prijzen van zo’n 1000 euro tot tientallen duizenden euro’s. Hierbij is het ook weer hoe veel tijd besteed men eraan en welke skills zijn er nodig om de website te maken. Hoe moeilijker het te maken is, hoe meer er per uur betaald dient te worden.
Naast het bedrag dat je kwijt bent aan het laten maken van de website, zal je hierbij ook jaarlijks moeten betalen voor een domeinnaam en hosting.