WordPress is een open source platform om websites mee te bouwen. De ene website is de andere niet en daarom zijn voor verschillende websites verschillende functionaliteiten gewenst. Om deze functionaliteiten in de website te bouwen maken we gebruik van zogenaamde plugins. Op deze manier geef ik een overzicht van mijn meest gebruikte plugins:
Elementor
Elementor steekt er met kop en schouders bovenuit. Zoals wordpress developers zullen weten heeft een ‘eenvoudig’ opgebouwde website de voorkeur over een complexe website. Meer plugins betekend bijna altijd meer onderhoud, meer complexiteit en meer problemen. Daardoor is het extra fijn als je het merendeel en de gehele basis van de website kunt bouwen in één plugin.
Voor het bouwen van een stabiele website gebruik ik Elementor Pro, de betaalde versie. Met deze drag-and-drop builder bouw je de website met verschillende widgets op. In de basis wordt voor elk element van de website een widget op de goede plek gesleept. Dit betekend dus dat je voor een titel, tekstvak, afbeelding of video een widget gebruikt.
Maar het gaat verder dan dat. Elementor bied ook sliders, contactformulieren, media carousels, product grids, winkelmandjes voor een webshop en ga zo maar door. Dit betekend dat je voor al deze zaken niet aparte plugins hoeft te downloaden. Doordat alles door dezelfde makers is gemaakt binnen hetzelfde softwarepakket levert deze manier van bouwen een stabiele website op.
Ook zorgt Elementor ervoor dat jouw website schaalbaar en aanpasbaar is op verschillende apparaten. Zo wordt jouw website goed vertoond op mobiel, tablet, pc en andere schermen.
Google site kit
Deze plugin verbind jouw website moeiteloos aan de services van Google. Zo kan je gemakkelijk data verzamelen in Google Analytics. Met Analytics verzamel je data en stel je overzichten samen over het gedrag van bezoekers op jouw website.
Ook verbind je de wordpress website via Site Kit eenvoudig met Google Search Console. Op deze plek vind je data over jouw Google posities. Hierdoor weet je op welke zoekwoorden jij momenteel vindbaar bent in Google. Ook zie je hoe hoog je staat in Google en hoe vaak er op jouw website wordt geklikt.
Verder verbind Site Kit jouw website met Tag Manager, wat weer erg handig kan zijn voor Google Ads. Met Tag manager plaats je meetinstrumenten onder bijvoorbeeld knoppen, zodat je exact weet hoeveel conversies plaatsvinden dankzij je advertenties.
Al met al geeft Site Kit niet alleen een moeiteloze verbinding met de Google Services. Ook geeft het aan de achterkant van jouw wordpress website een overzicht weer van de belangrijkste data van jouw website. Zo weet je in een oogopslag de belangrijkste feiten over het bezoekersgedrag, jouw google posities, page views en page speed.
Rank Math
De tegenhanger van Yoast SEO. Deze plugin gebruik ik op alle websites en biedt de optimale basis voor het optimaliseren van jouw website voor Google. Rank Math is daarbij ook nog eens uitgebreider dan Yoast SEO in de gratis versie. Als bijkomend voordeel zijn de pagina’s volledig ín Elementor aan te passen. Op deze manier kan je dus gemakkelijk de pagina zelf én de SEO optimalisaties van de webpagina instellen.